Buah Manjakani ini tidaklah asing bagi wanita yang sentiasa mementingkan kesihatan dalaman.Malangnya tidak ramai yang dapat memaksimumkan khasiat yang ada pada manjakani ini kerana buahnya tidaklah mudah untuk didapati dan ia tidak boleh dimakan biasa seperti rambutan dan durian.

Sebab itulah Hermonex sangat istimewa kerana mengadunkan manjakani dengan perisa coklat supaya mudah untuk dinikmati dan mudah untuk diamalkan.Jom kita kenal dengan lebih dekat apa yang terkandung dalam manjakani dan apa bermanfaat untuk wanita istimewa seperti anda.

Kandungan Kimia yang terdapat dalam buah Manjakani secara semulajadi ialah

 • Tannins
 • Gllic Acids
 • Antioxidants
 • Vitamin ~ A dan C
 • Mineral ~ Calcium, Iron
 • Fiber
 • Protein
 • Karbohidrat

Manjakani yang ada dalam Hermonex ini sangat sesuai wanita yang inginkan :

 1. Awet Muda – Anti Oksidan yang terdapat dalam buah manjakani dapat membantu melambatkan proses penuaan
 2. Mencantikkan kulit
 3. Membantu mencegah jerawat
 4. Pencegahan Diabetes – Gallic Acid dapat membantu mencegah diabetes dan asma
 5. Pencegahan dari kanser serviks dan payudara
 6. Membantu merawat keputihan kerana kandungan estrigent dalam buah manjakani membantu menyingkirkan bakteria dan fungus yang boleh menyebabkan bau yang kurang menyenangkan
 7. Tannins di dalam buah Manjakani pula dapat membantu menegangkan oto-otot faraj
 8. Membantu mengurangkan lebihan mukus dan lelehan di vagina
 9. Membantu menstabilkan hormon dan melancarkan peredaran darah
 10. Membantu memberi tenaga
 11. Membantu menjaga kesihatan mata – Memperbaiki tahap penglihatan
 12. Kalsium yang terdapat dalam manjakani juga membantu menguatkan gigi dan tulang
 13. Memelihara kebersihan mulut
 14. Sangat Mujarab untuk merawat luka dalaman dan luaran

hermonex mengadungi manjakani baik untuk kesihatan miss v faraj

Di Malaysia manjakani biasa dihasilkan oleh pokok mempening. Mempening ialah sejenis tumbuhan renek dan selalunya mempunyai ketinggian sekitar 1.8 meter. Daun mempening menyerupai daun ubi kayu manakala batangnya tumbuh bersilang licin, berbentuk bulat dan berwarna hijau muda. Manjakani telah digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional masyarakat Arab, India, China dan Melayu. Manjakani kaya dengan tannin mengandungi 50-70 % tanin dan 3 %  asid gallic dan dikenali kerana kemampuannya untuk memerangi virus pelbagai, dan pada masa yang sama mengukuhkan tisu. Menurut  kajian, manjakani yang terbaik dikenali sebagai “Mecca Manjakani” atau “Allepo Manjakani”.  Biji manjakani yang terbaik dikatakan berasal dari daerah Aleppo Syria.

Untuk kegunaan luaran buah manjakani boleh diasah pada belakang pasu dan habuk yang terhasil ditampal pada luka. Asid galik yang terdapat didalamnya juga boleh digunakan untuk merawat kencing manis dan asma, membantu melawaskan pembuangan air besar kerana mengandungi kandungan serat yang tinggi.

Buah manjakani ini banyak khasiatnya. Ia amat popular dikalangan wanita yang mengalami masalah penyakit keputihan. Caranya ialah dengan merebus enam biji buah manjakani bersama tiga helai daun beluntas dan sehelai daun tapak sulaiman. Rebus semua bahan ini sehingga airnya berubah menjadi warna keperang-perangan. Kemudian tapis dan minum sekali sehari. Walaupun begitu anda dinasihatkan supaya tidak menggunakan semula bahan rebusan yang disimpan dalam tempoh masa yang lama. Selain merawat masalah keputihan, manjakani juga boleh bertindak bagi mengeratkan hubungan kelamin antara suami isteri. Ini kerana manjakani bertindak sebagai astrigen iaitu memperbaiki tisu-tisu yang rosak atau kembang dengan cara mengurangkan lelehan mukus. Ia juga mampu memulihkan pengeluaran hormon, melancarkan darah dan memberi tenaga. Caranya ialah dengan merendam manjakani dengan air suam lalu minum sehari sekali sebelum makan bersama sedikit madu.

Manjakani bukan sahaja menjadi perhatian dalam rawatan dalaman tetapi ia juga mampu merawat masalh luaran seperti luka, bisul atau kulit yang melecur. Caranya mudah iaitu dengan mengasahkan manjakani pada bahagian bawah pasu, kemudian campurkan sedikit air dan tampalkan pada bahagian yang sakit. Di setengah tempat, bijinya yang telah direbus dan dikeringkan dan dikisar hingga menjadi tepung dan dijadikan bahan untuk memekatkan rebusan dan sup dan juga di campur bersama tepung gandum dan dijadikan roti. Bijinya yang telah dipanggang dan dikisar boleh dijadikan minuman untuk menggantikan kopi.

NAK KHASIAT MANJAKANI YANG DIADUNKAN DENGAN LEBIH KHASIAT SEPERTI KACIP FATIMAH,PUERARIA MIRIFICA & AKAR SERAPAT
YANG SANGAT OHSEM UNTUK WANITA?

HERMONEX BERPERISA COKLAT YANG MUDAH DIAMALKAN & SANGAT SEDAP!

nak beli cod hermonex

button_saya-nak-hermonex-sekarang

error: Content is protected !!